Zekat, fitre ve fidye, İslam dininde önemli olan mali ibadetlerdir. Bu ibadetlerin farz veya vacip olmasının belirli şartları olduğu gibi, kimlere verileceği hususunda da sınırlamalar, şartlar vardır. Günümüzde bu şartları taşıyan kişileri bulmak, zekat,fitre,fidye gibi ibadetlerimizi yerine ulaştırmak gerçekten zor bir hale gelmiştir. Yaşam İnsani Yardım Derneği olarak bizlere emanet ettiğiniz zekat, fitre ve fidyelerinizi özen ile gerçek yoksul ve öğrencilere bizzat teslim ediyor ve ulaştırıyoruz. Aşağıda bu ibadetlerin dini yönü ile ilgili bazı açıklamaları bulabilirsiniz.
ZEKAT
Zekat, İslam dini tarafından belirlenen belirli şartları taşıyan müslümanların yıllık olarak zenginliklerinin bir kısmını paylaşma sorumluluğunu ifade eder. Zekat Müslüman Fakirlerin, Zengin Müslümanların malları üzerindeki hakkıdır. Bu hakkı bizzat Mevla teala vermiştir. Zekat, nisap miktarı mal varlığına sahip olan ve bu malın üzerinden bir yıl geçmiş olan herkes için farzdır. Zekat infaktır ve varlığımızın şükrüdür zekat ümmet bilinci'nin kuvvetlenmesine ve büyümesine sebeptir. Zekat yardıma muhtaç olan kardeşini yardımsız bırakmamaktır. Resulullah sallallahu aleyhi ve sellem zekatla alakalı şöyle buyurmuştur. "İslam beş temel esas üzere kurulmuştur. Onlar Allah'tan başka ilah olmadığına ve Hazreti Muhammed'in sallallahu aleyhi ve sellem O'nun elçisi olduğuna şehadet etmek, namaz kılmak, zekat vermek, hacca gitmek, ramazan orucunu tutmaktır." (Buhari İman Bahsi)
ZEKÂTI KİMLERİN VERMESİ GEREKİR:
Öncelikle kişinin Müslüman, akıl baliğ ve hür olması gerekir. Kişi kendi güncel yaşantısında ki ihtiyaçlarını karşıladıktan sonra kenarda, bankada ve yastık altı diye tabir edilen 81 gr altın, veya bu değerde bir ticari mal, gümüş veya parası olan ve bu parasının üzerinden 1 hicri yıl geçen kimseye veya 5 deve ,30 sığır, 40 koyunu olan kişinin zekâtı vermesi farzdır.
ZEKÂT KİMLERE VERİLİR:
-
Fakirlere
-
Miskinlere
-
Yolda kalmış kimselere
-
Borçlulara
-
Zekât toplamakla memur olan kişilere
-
Allah yolunda hizmet eden kimselere (Gaza, hac ve ilim tahsili yapan kişilere)
ZEKÂT KİMLERE VERİLMEZ:
-
Anne – baba
-
Dede, babaanne, anneanne
-
Evlat
-
Torun
-
Karı koca birbirine veremez
-
Aynı evde bulunan kardeşler birbirlerine veremez
-
Cami, vakıf, dernek gibi kurumların kendisine (ancak aracı olarak kurumlara teslim edilmesi mümkündür.)
ZEKÂT HANGİ MALLARDAN VERİLİR:
ZEKÂTA HANGİ MALLAR DAHİL DEĞİLDİR:
ZEKÂT NASIL HESAPLANIR:
-
Kişinin alacaklarını ve kendi elinde bulundurduğu malı yazıp borçlarını düştükten sonra kalanı zekâta girmektedir. Buna kişinin aylık gider tablosu için kullandığı miktar dahil değildir.
-
Kişinin malının 40'da 1 yani güncel tabir ile %2,5 şeklinde verilmesidir
-
Altın ve cinslerinin gramının 40'da 1 altın veya miktarının bedeli olarak para verilebilir.